8 Tips voor motorrijden met hoge temperaturen/hitte

De warmste maand ooit gemeten in Nederland. Natuurlijk gaat warm weer gepaard met veel motorrijden, alleen zorgt dit er voor dat veel motorrijders bescherming minder belangrijk vinden dan veiligheid. Daarom deze blog over hoe veilig en fris te touren met deze hitte.

Gevaar van motorrijden met de hitte

Temperaturen van hoger dan dertig graden en amper regen houden de afgelopen weken aan en dat zorgt voor een aantal gevaarlijke situaties. Door de hoge temperaturen heeft het asfalt meer grip en dat is top! Echter als banden meer grip hebben, heeft je huid ook meer grip op het asfalt. Daarom vinden wij het belangrijk om tips te geven zodat iedere motorrijder cool én veilig op weg kan.

motorkleding hitte

De kleding

Het belangrijkste element voor de bestrijding van hitte is het hebben van de juiste motorkleding. (Reguliere) Motorkleding is er namelijk voor gemaakt om warmte vast te houden en geen wind door te laten.

Zomerhandschoenen

Tijdens het motorrijden worden je handen vaak erg warm, dit komt omdat meeste handschoenen een dikke isolatielaag hebben voor de wind en de temperaturen. Daarom kan het een goed idee zijn een set zomerhandschoenen te kopen. Deze aanschaf van 40-100 euro is zeker de moeite waard en zorgt voor veel koeling zonder dat er een veiligheidscompromis is. Zomerhandschoenen hebben vaak geen voering en speciale luchtkleppen/gaten en zorgen er voor dat je veel controle houdt over je motor.

Doorwaaikleding

Bij temperaturen boven de 23 graden gebruiken veel motorrijders doorwaaikleding. Deze kleding is licht van gewicht en laten, zoals de naam doet vermoeden, veel wind door. Maar dat is niet de enige reden dat ze voor koeling zorgen. Ze hebben namelijk ook geen dikke isolatie of waterdichte lading. Dit zorgt er trouwens ook voor dat doorwaaikleding goed te betalen is. Een setje doorwaaikleding koop je al vanaf 200 euro.

Verkoelende onderkleding

Meestal kleden mensen zich extra om warmer te worden, echter zorgt verkoelende onderkleding voor het tegenovergestelde. Deze houdt namelijk zweetvocht vast en zorgt op die manier voor een koelende werking. Verkoelende onderkleding werkt extra goed met doorwaaikleding doordat er dan direct wind wordt geblazen op het vocht. Verkoelende onderkleding kost rond de 100 euro en is er te vinden in eendelig en tweedelige sets.

Koelvest

Koelvesten dompel je in het water en trek je aan onder je jas. Een koelvest zuigt zich vol met water en verdeelt deze tijdens de rit. Het resultaat hiervan lijkt op die van verkoelende onderkleding alleen dit werkt nog iets beter. Kosten hiervan zijn ongeveer 100 euro.

Helm

De ene helm koelt beter dan de ander, maar echte zomerhelmen zijn er (nog) niet. Zorg er natuurlijk wel voor dat je alle klepjes openzet en dat je getint glas of een kwalitatieve zonnebril hebt. Op die manier voorkom je dat er stofjes in je oog krijgt of last krijgt van de zon. De meest luchtige helmen zijn over het algemeen crosshelmen.

motor verkoeling

Rust en hydratatie

Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en vooral voldoende drinkt. Een oververhitte/uitgedroogde motorrijder kan erg ziek worden en in sommige gevallen zelfs flauwvallen. Dit is natuurlijk geen pretje. Dus zoek voldoende schaduw op en drink genoeg vocht. Daar bedoelen we natuurlijk geen alcohol of cafeïne houdende dranken mee. Heb je verschijnselen van oververhitting? Zoals kramp, vermoeide spieren, koorts of duizeligheid. Onderschat dit niet en ga direct naar de kant. Trek warme kleding uit om en zoek de schaduw op. Maak je, indien mogelijk, nat met water en drink ieder kwartier een glas water met een klein beetje zout. Als de symptomen niet weg gaan raadpleeg dan acuut medische hulp. Als je oververhit bent geweest, kun je goed ziek zijn of worden. Het is dan ook aan te raden ten minste één dag niet meer te rijden.

motor schoonmaken

Motor en windscherm

Een windscherm is natuurlijk ideaal voor de koude en regenachtige dagen, maar zorgt er ook voor dat je amper windkoeling krijgt. Kijk dus of het een optie is om je windscherm tijdelijk te verwijderen. Misschien ziet je motor er hierdoor wat minder mooi uit, maar je zit er wel een stuk frisser op. Ook is het belangrijk tijdens de warme dagen de vloeistoffen en bandendruk van je motor bij te houden, je wilt ten slotte niet met pech langs de weg staan met deze hitte. Tot slot is het schoonhouden van je motor belangrijk. De motor heeft met hoge temperaturen namelijk meer moeite met koelen en de vuillaag zorgt voor een klein isolatielaagje waardoor de hitte minder snel weg kan.

motor touren warmte

Tot slot

Een volledige zomerkleding set kost rond de 400 euro. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de vrijheid van touren veilig en aangenaam ervaart, heb jij nog tips of toevoegingen voor onze mede-rijders? Dan horen we dat graag!

Download de app

Waarom een peperduur navigatiesysteem aanschaffen terwijl jouw smartphone veel meer mogelijkheden biedt? Geef aan hoelang en in wat voor landschap je wilt touren en de rest wordt geregeld door de motor navigatie app. Deze app zorgt ervoor dat over de mooiste onbereden wegen rijdt terwijl jij kan genieten van het uitzicht.

Google play store button
App Store button